Jäikö sato korjaamatta? Hyödynnä rahanarvoiset ravinteet seuraavalla kasvukaudella.

20.11.2017
 
Niin harmillista kuin sadon korjaamatta jääminen onkin, kannattaa pellolle jäävät ravinteet hyödyntää seuraavan vuoden viljelysuunnitelmassa. Korjaamatta jääneet kasvustot vähentävät seuraavan vuoden lannoituskuluja ja parantavat maan kasvukuntoa. 
 
Jos maa kantaa tai se on pinnaltaan hieman jo routaantunut, kannattaa lohkolle jäänyt kasvusto murskata. Jos mahdollista, kannattaa pelto murskauksen jälkeen kyntää. Talven aikana lumen alle jäävä kasvustomurska hajoaa ja kasvimassa lisää orgaanisen aineksen määrää maassa. Vaikutus on samanlainen kuin viherlannoitusnurmella. Kasvin keräämät ravinteet ovat tallessa ja käytettävissä uudelle kasvustolle seuraavana kesänä.
 
Kun sato jää korjaamatta, viljelysuunnitelman lannoitelaskentaan tulee tehdä sen perusteella korjauksia. Erityisesti fosfori (P) on otettava erityisesti huomioon ja käyttämättä jäänyt määrä tulee huomioida tulevan vuoden ravinnelaskennassa. Esimerkiksi, jos vuonna 2017 rehuohralle tuli lannoitteen mukana 9 kg fosforia ja sato jäi korjaamatta, niin vuodelle 2018 korjataan fosforin tasetta lisäämällä 9 kg käsin fosforitaselaskentaan. Tällöin vuoden 2018 fosforin tarve vähenee, mikä vähentää pellolle levitettävän lannoitteen määrää. Lannoitusta suunniteltaessa kannattaa hyödyntää fosforin tasausta, mikä mahdollistaa fosforirajojen ylittymisen tasausjakson aikana. Fosforitasauksen käyttö on sallittua ja jopa suotavaa, varsinkin jos tulevien vuosien fosforilannoitus on vähäistä. 
 
Loppuvuodesta on hyvä aika paneutua seuraavan kesän viljelysuunnitteluun ja mahdollisesti miettiä suurempiakin pellon kunnostustoimenpiteitä. Ajoissa tehty viljelysuunnitelma mahdollistaa oikeanlaisen lannoitelajin valinnan ja lannoitteiden hankinnan edullisemman hinnan aikaan.
 
 
Teksti: Riitta Savikurki, Kasvintuotannon ja talouden asiantuntija, ProAgria Etelä-Savo
 
 
 
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.