Lammastalous hyvässä kasvuvireessä – karitsanlihantuotanto kaksinkertaistuu vuoteen 2020

26.03.2015

Mediatiedote 26.3.2015
ProAgria Keskusten Liitto

Lammastalous jatkaa kulkuaan kasvualana. ProAgrian lammasasiantuntijoiden mukaan tilojen määrä ja niiden keskikoko tulee kasvamaan vuoteen 2020 mennessä. Tämä tarkoittaa uuhien kokonaismäärän kohoamista nykyisestä kolmasosalla eli aina 90 000 uuheen. – Lammastalous on yksi nopeimmin kehittyvä ja kasvava tuotantosuunta. Alan arvostuksen nousuun ovat vaikuttaneet mm. lähi- ja eettisesti tuotetun ruuan kysynnän kasvu sekä ekologisen tuotannon arvostaminen. Karitsan- ja lampaanlihan kulutus on kasvanut nuorempien kuluttajien keskuudessa, kertoo lammasasiantuntija Milla Alanco ProAgria Etelä-Pohjanmaalta.

Karitsan lihan kotimaisuusaste nousee hitaasti - vaadi kotimaista karitsaa

Edellisvuonna lampaanlihan kokonaistuotanto jäi vain vähän alle miljoonan kilon. Karitsanlihan tuotanto kasvoi noin 10 % ja kulutus hieman tätä enemmän. Karitsanlihan kulutuksen kotimaisuusaste oli 43 %. Edessä on vielä paljon työtä, jotta alan toimijoiden ja yrittäjien yhdessä laatiman Valtakunnallisen lammasstrategiaan jo tälle vuodelle kirjattu tavoite 50 % karitsan lihan kotimaisuusasteesta saavutetaan.

Toimialan kannattavuutta pitää parantaa. Keinoja siihen ovat mm. tuotanto-osaamisen parantaminen, kuluttajalähtöinen suunnitelmallinen tuotanto, eläinaineksen kehittäminen, mahdollisimman omavarainen rehuntuotanto, suoramyynti, omien tuotteiden jatkojalostus, tukivalinnat ja oikein mitoitetut investoinnit.  – Kotimaisuusaste nousee, kun yrittäjät saavat tehdystä työstä hänelle kuuluvan korvauksen. Kuluttajan pitäisi myös ymmärtää, että sisällä kasvatetun karitsan korkeampi hinta. Lampurin tulee saada korvaus ylimääräisestä rehukulusta, tilantarpeesta ja hoidosta, muistuttaa lammastuotannon erityisasiantuntija Sari Heltelä ProAgria Etelä-Savosta.

Viime syksyn teurasruuhka purkautuu pääsiäisen aikaan, mutta tuottajan hinta on viimevuotta alhaisempi. Karitsanlihan hintataso on laskenut noin 15 % ja on selvästi alhaisempi kuin EU:ssa keskimäärin. – Pakastettu karitsanliha on toinen hyvä vaihtoehto. Tänä vuonna kotimaista karitsaa onkin teurastamoiden mukaan tarjolla aikaisempaa enemmän. Kannattaa siis kysyä kauppiailta, kannustaa Heltelä.

Tulevaisuuden markkinapaikka on sosiaalisessa mediassa

– Tuottajat ovat löytäneet uuden markkinointikanavan karitsan lihalle REKO-lähiruokaringeistä. Niiden kautta lähiseudun tuottajat voivat myydä tuotteitaan tilausten mukaan suoraan kuluttajille ilman välikäsiä. Tilaukset tehdään ennakkoon Facebookiin REKO-ryhmän kautta. Rinkien suosio on kasvussa ja uusia ryhmiä perustetaan jatkuvasti. Tällä hetkellä Suomessa toimii ainakin 20 aktiivista ryhmää, joissa jäseninä on jo yli 16 000 kuluttajaa, kertoo lammasasiantuntija Riikka Miikkulainen ProAgria Keskusten Liitosta. Lisäksi alan toimijat yhdessä teurastamoiden miettivät kanssa, miten menekkiä voitaisiin lisätä yhteistyötä tiivistämällä. Suunnitteilla on kuluttajille kohdennettuja markkinointikampanjoita, joissa pääpainona on lihan kotimainen alkuperä ja eettinen tuotantotapa.

Viime syksynä avattu Lammaswiki on löytänyt paikkansa ammattilaisten ja kuluttajien tietopankkina. Se kokoaa lammastalouden perustiedon yhteen paikkaan. – Aikaisemmin lammastaloutta koskeva tieto oli netissä hajallaan ja vaikeasti löydettävissä. Ammattilaiset saavat wikistä käyttöönsä viimeisintä tietoa oman yritystoiminnan kehittämiseen. Samalla kuluttajat oppivat miten lampaanlihaa tuotetaan Suomessa, kuvailee Heltelä.

Uusia rotuja ja menetelmiä jalostukseen

Lampaiden keinosiemennys otti ison harppauksen eteenpäin HH Embryo Oy:n pässiaseman toiminnan vakiinnuttua ja ensimmäisten ulkomaantuontien onnistuttua. Muutamilla tiloilla tehtiin ensimmäiset siemennykset syksyllä ja tuloksia odotellaan kevättalvella. Jalostus etenee myös uusien lammasrotujen tuonnilla. Eviran Lammas-ja vuohirekisteristä löytyy tällä hetkellä 16 eri lammasrotua. – Esimerkiksi nopeakasvuista suffolkia voidaan käyttää risteytyksiin. Risteytyskaritsat saavuttavat nopeasti teuraspainon ja niiden teuraslaatu on hyvä tai jopa erinomainen, kertoo lammasasiantuntija Kaie Alskog ProAgria Etelä-Suomesta.

Hyvinvoinnilla lisää tuottavuutta

Jo kohtuullisilla panoksilla voidaan vaikuttaa eläinten hyvinvointiin ja kestävyyteen. Puuttumalla varhain ennaltaehkäistään sairauksia ja parannetaan tuottoja. Uusi eläinten hyvinvointikorvaus tarjoaa entistä enemmän mahdollisuuksia parantaa lampaiden ja vuohien hyvinvointia. Lampurille korvataan osa esimerkiksi ruokinnan suunnittelun, suurempien karsinatilojen, tiheämmän kerinnän ja talviaikaisen ulkoilutuksen tuomista lisäkustannuksista. – Lampureiden kannattaa nyt hyödyntää Neuvo 2020 -maatilojen neuvontajärjestelmän maksutonta neuvontaa. ProAgrian lammasasiantuntija kartoittaa hyvinvointikorvauksen edellyttämät toimenpiteet ja arvioi sitoumuk­sen hyödyt tilallasi, kertoo Alanco.

Lisätietoja:

Kaie Ahlskog, lammasasiantuntija, ProAgria Etelä-Suomi, 0400 731 811, kaie.ahlskog@proagria.fi
Milla Alanco, lammasasiantuntija, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, 040 7060 558, milla.alanco@proagria.fi
Sari Heltelä, lammastuotannon erityisasiantuntija, ProAgria Etelä-Savo, 040 593 7528, sari.heltela@proagria.fi
Riikka Miikkulainen, lammasasiantuntija, ProAgria Keskusten Liitto, 040 673 4179, riikka.miikkulainen@proagria.fi

ProArgia Keskusten lammasasiasiantuntijat

Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Marja Jalo-Ryynänen, 040 572 8387, marja.jalo-ryynanen@proagria.fi

Häme, Uusimaa, Pirkanmaa, Satakunta ja Varsinais-Suomi
Kaie Ahlskog, 0400 731 811, kaie.ahlskog@proargia.fi

Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Österbotten
Milla Alanco, 040 7060 558, milla.alanco@proagria.fi  ja Sini Hakomäki, 043 825 0526, sini.hakomaki@proagria.fi

Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo
Sari Heltelä, 040 593 7528, sari.heltela@proagria.fi ja Jarmo Piiparinen, 040 678 4212, jarmo.piiparinen@proagria.fi

Kainuu, Lappi ja Oulu
Heini Rautiola, 045 657 8708, heini.rautiola@proagria.fi

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.