Sitä saa mitä ja miten tilaa?

Katseet ovat suuntautuneet tulevan kasvukauden tekemiseen. Viljelijät ja traktorit jo kuopivat lähtökuopissaan pellolle pääsyä, osa jo pörrää pellolla. Nyt kannattaa miettiä hetki jos toinenkin päättyneen vuoden tuloksia. Saatiinko sitä, mitä haluttiin laareihin, tankkiin ja tilille?

Mitä sitten sattuikaan?

Mikäli satomäärät eivät vastanneet tavoitetta, lemmut eivät pystyneet parhaimpaansa ja pankkitilillä ”matti” läpsii liki tyhjiä käsiään yhteen, on syytä miettiä, mitä oikeastaan sattui ja tapahtui. Jos esim. viime kesänä kylvöt orastuivat epätasaisesti, oliko vika ajoituksessa vai epätasaisessa kylvöalustassa? Tuliko vaikka ajettua ”sata lasissa, kajarin nupit kaakossa” ja äes pomppi tahdissa traktorin perässä? Mikäli maitomäärät jäivät alle tavoitteen, olivatko esim. kotoiset rehut analysoitu kattavasti, noudatettiinko ruokintasuunnitelmaa vai loistiko ruokintapöytä peräti tyhjyyttään aina kaksi tuntia jaon jälkeen? Jos taas naudoille ei säilörehu maistunutkaan, olikohan rehussa jotain vikaa? Pääsikö rehu jälki käymään vai oliko alun perinkään priimaa? Entäs jos nyt kävikin niin, että esim. maitoa on tuli putken täydeltä, mutta raha ei silti ole riittänyt kaikkeen, mitä haluaisi? Haluttaanko liikaa ja liian pian, vai levisikö tällä kertaa vain ”liian monta turboa”?

Onnistumisen elämyksiä

Tarinat onnistumisesta ovat usein yllättävän yksinkertaisten muutoksien seurausta:

”Alettiin noudattamaan ruokintasuunnitelmaa ja saatiin keskituotos nousemaan 2000 kg.”

”Nousen nyt tuntia aikaisemmin, jotta ennätän aamulla jakaa rehut ennen aamulypsyä, kun navetan leidit ovat muuten olleet niin nälkäisiä ja osa oli jo parteensakin painunut ilman apetta”

”Tarkistettiin hapottajan toiminta ja huomattiin, että vaikka ainetta meni, ei se säilöntäaine mennytkään kunnolla rehuun.”

”Otettiin noissa kylvösiemenissä, siemenlajikkeissa ja täydennyskylvöissä iso loikka tälle vuosituhannelle”.

”Laitettiin konneitten sääjöt kohilleen”

Kohti uutta ja parempaa

Miten sinun tilallasi palikat parhaiten loksahtaisivat paikalleen? Tuumaapas tuokio vaikka yhdessä ProAgrian asiantuntijan kanssa. Miettikää, mitä on tehty, miten ja mihin kaikkeen se tekeminen loppupeleissä onkaan vaikuttanut.  Vilkaisu peräpeiliin ja mahdollisista virheistä oppiminen on tärkeää, kun suunnitellaan uuden kauden konkreettisia toimenpiteitä.  Sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnitelmat on myös ihan aikuisten oikeasti vietävä arkipäivään. Ensi vuonna voi sitten olla sinun vuorosi kertoa menestystarina!

Liisa Koskela, Maitoyritysten johtaminen ja laatujärjestelmät

Mitä haluaisit kysyä Huippuosaajalta? Esitä kysymyksesi ProAgrian Facebook-sivuilla.

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa