Nurmiväen poimintoja EuroTier-näyttelystä Saksasta

EuroTier-näyttely keräsi koolle tänä vuonna 156 000 kotieläintuotannosta kiinnostunutta näyttelyvierasta sekä 2360 näytteilleasettajaa Hannoverin messukeskukseen. Noin puolet kävijöistä oli Saksan ulkopuolisista maista ja suomalaisia iskuryhmiä kahden henkilön tehoryhmämme kohtasikin moneen kertaan, mm. laidunnettujen lehmien maidosta tehdyn BlackCowVodkan maistiaisosastolla.

Tutustuimme näyttelyyn tavoitteenamme etsiä säilörehuntuotantoon liittyviä uutuuksia. Kun edellisen syksyn Hannoverin Agritechnica-näyttely keskittyi koneisiin ja pellon teknologiaan, oli EuroTierissä paljon lypsy- ja ruokintatekniikkaan liittyvää katseltavaa. Tunnelmaa loi tungoksessa näyttelyvieraiden joukossa kehään talutettavat eläimet.

Nurmi on molemmissa näyttelyissä jossain määrin väliinputoaja, mutta samalla molemmista löytyi säilörehuun liittyviä uutuuksia, niin pellolta kuin ruokinnasta. Esim. nurmikasveihin liittyviä teemoja ei löytynyt kummastakaan näyttelystä muutoin kuin kylvö- ja täydennyskylvöteknisestä näkökulmasta. Saksalaiseen näyttelykolmikkoon kuuluu tosin myös DLG:n peltopäivä, joka on vielä katsastamatta.

Nurmi-, maissi- ja kokoviljasäilörehun kuiva-aineen mittaamiseen oli esittelyssä uusi Moisture Tracker, jolla kymmenen osamittauksen perusteella saatiin selville rehumassan kuiva-aine. Laitteen luvataan mittaavan tarkasti kaikilla kosteusalueilla. Mittaus perustuu NIR- tekniikkaan ja on siten poikkeava muista pikamittalaitteista. Laiteen tekemät mittaukset tallentuvat USB muistitikulle ja tämä data on suoraan siirrettävissä omalle tietokoneelle. Mikäli mittalaite osoittautuu toimivaksi, olisi se erityisen hyvä apuväline  esimerkiksi seosrehuruokinnassa säilörehun kuiva-aineen määrittämiseen.  Samoin sitä voitaisi käyttää myös säilörehun korjuussa esikuivatusajan määrittämiseen. Laitteeseen on saatavissa tällä hetkellä kalibroinnit nurmi- ja maissisäilörehulle, mutta laajempiakin kalibrointivaihtoehtoja on tulossa.  

Laidunnukseen liittyviä teemoja oli nähtävillä erityisesti aitaustekniikan ja kivennäisruokinnan näkökulmista. Aitausvaihtoehtoja esiteltiin myös työnäytöksinä kehässä, joka oli mielenkiintoista. Monipuolisia vaihtoehtoja oli esillä pika-aitausten ja pysyvämpien aitausten tekemiseen. Kiinnostava oli mm. pika-aita jossa aitalanka ja tolpat saatiin kelalta yhdellä vetäisyllä valmiiksi.  Kivennäisistä pisti silmään mm. hyönteisiä vastaan suojaava nuolukivi.

Siilon peittämis- ja tiivistystekniikkaa ja säilöntäainevaihtoehtoja oli muutamilla osastoilla.  Kiintoisaa oli säilöntäaine-edustajien aiempaa selkeämmät perustelut, missä olosuhteissa ja tilanteissa kyseistä tuotetta kannattaa käyttää. Esimerkiksi biologisia aineita käytettäessä korostettiin aiempaa selvemmin, että liian lyhyttä niittoa ja pöyhintää kannattaa välttää, ja että kuiva-aine on oltava aineelle sopiva. Esillä oli mm. muovikalvoon asennettavia venttiileitä joiden tarkoituksena on päästää rehuun käymisvaiheessa syntyvät kaasut pois, jotta siilomuovi ei nouse irti rehusta.  Näyttelyhalleissa oli esillä paljon myös rehusiilojen elementtejä ja ruokintatekniikkaa.

Kiinnostavaa oli myös tutustua EuroTier –innovaatioihin, kuten hopeamitalilla palkittuun suomalaiseen Pellon lantakoneeseen; Manure Masteriin.  Palkitsemisen perusteena on energiatehokkuus, monipuolisuus, mataluus sekä säädettävyys. Lantaraappa 120 m käytävälle kulkee vain 250 W moottorilla. Kone voidaan ohjelmoida käytävän eri osiin tunnistamaan erisuuruisia esteitä. Herkimmillään se tunnistaa jopa 20 kg:n esteen, joten syntyneen vasikan makaaminen käytävällä pysäyttää tarvittaessa koneen.  Esittelijät olivat koe-esteinä laitteen päällä.

Lypsypuolella Fullwood esitteli omaa käsitystä automaattilypsystä isolla karjalla. Tässä mallissa robotit on aseteltu kokoomatilaan puolipyöreään muotoon, joka jäljittelee karusellilypsyä karusellin kuitenkaan liikkumatta. Eläinliikennettä kuvattiin tietokoneanimaatiolla. Vastaavasti DeLavalin osastolla oli kartalle jo sijoitettuna toimivat karusellirobottinavetat, joista yksi piste oli Suomessa.

Itämaisia lisäainemyyjiä oli yksi halli pullollaan ja muutenkin lisäaine- ja eläinlääkintähalleissa runsaudenpula oli melkoinen. Jos englantilainen nurmialan ykkösnäyttely Grassland&Muck onkin nurmiasiantuntijan paratiisi, on laajempi katsaus kotieläintuotannon uusiin tuuliin aina välillä paikallaan. Kuitenkin kokonaisuutena kotieläinpuolen suurnäyttelyyn osallistuminen herättää aina paitsi yksittäisiä oman erikoistumisalan ideoita, myös kokonaiskuvaa alan tulevaisuudesta.

Tutustu myös lokakuisen Itävallan ja Italian opintomatkamme kohokohtiin Länsi Bloggaa.

Kirjoittanut: huippuosaajat Anu Ellä ja Jarkko Storberg, ProAgria Länsi-Suomesta

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa