Tiesitkö tämän veden merkityksestä lehmälle?

Alkukesä on ollut sateinen ja viileä. Vedestä ei ole ollut puutetta. Koska keskilämpötila ja sademäärä noudattavat vuosittain tiettyä keskitasoa, on todennäköistä, että lämpötila tulee tästä eteenpäin kohoamaan hellelukemiin. Silloin veden merkitys lehmälle kasvaa entisestään.

Maidosta 87% on vettä. Tarvitaan 3 litraa vettä yhden maitokilon tuottamiseen. 40%:n vähennys veden saannissa voi pudottaa maitotuotosta 25%.

30 maitokiloa tuottava lehmä syö päivässä 20 kuiva-ainekiloa rehua. Korkeatuottoinen lehmä sitäkin enemmän. Yhden kuiva-ainekilon syöminen vaatii 5 litraa vettä eli 30 kilon maitotuotokseen tarvitaan 100 litraa vettä.

Lehmä juo mielellään 15-20 kertaa päivässä ja käyttää juomiseen aikaa yhden minuutin/kerta. Lehmä juo kerralla keskimäärin 15 litraa. Jokaisella lehmällä oma juontikyky ja -taso joka vaihtelee 5-20 litraan minuutissa. Korkeatuottoinen lehmä juo vettä 150 l/pv, helteellä jopa 200l.

Vesialtaan suosituskorkeus lehmälle, jonka elopaino yli 700 kg on 0,8-0,9 m mitattuna lattiapinnasta (siitä, jossa lehmä seisoo juodessaan – juoma-altaan yläreunaan). Sama mittasuositus 600-700 kiloiselle lehmälle 0,7-0,8 m. Tavoitteena saavuttaa luonnollinen juontiasento, joka saavutetaan kun veden pinnan korkeus sallii pään pitämisen 60 asteen kulmassa. Vesialtaaseen tulee virrata vettä 30-40 litraa minuutissa

Veden korkeuden tulee olla vähintään 7 cm, joka sallii turvan painamisen riittävän alas. Silloin imuvaiheessa suuhun menee vain vettä, ei ilmaa. Ryystämisen ääni on huono merkki ja silloin maksimijuontia ei saavuteta. Vesikupeista juontitaso jää 15% alemmaksi kuin vesialtaista, mm ylläolevasta haasteesta johtuen. Veden suosituskorkeus 10-15 cm (min 7 cm). Kun veden pinta on 5-10 cm alempana kuin juoma-altaan reuna saadaan paras vaste loiskutuksen estämiseen. Eli 20 cm syvyys hyvä ja riittävä vesialtaalle.

15-17 astetta paras lämpötila vedelle. Veden lämpötilasta useita vaihtelevia tutkimustuloksia. Osassa paras tulos saavutettiin viileällä vedellä, osassa taas lämpimässä. On myös tutkimustuloksia, joissa veden lämpötilalla ei havaittu mitään vaikutusta syöntiin, juontiin tai maitotuotokseen.

Lehmä juo mieluiten lypsyn ja syönnin jälkeen.

Tarkista, että lehmien vedensaanti on myös helteellä esteetön. Näin ne saavat parhaat mahdollisuudet tuottaa korkeita maitotuotoksia myös hellejaksoilla.

Kirjoittaja: huippuosaaja Tiina Karlström, ProAgria Oulu

 

 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

Muualla blogeissa