Hiili hallintaan - ravinne ruokkimaan

Tulevaisuuden ruoantuotannossa otetaan huomioon entistä enemmän viljelyn taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys. Jo nyt ruoan vastuullisuus ja sen arvostaminen näkyvät markkinoilla. Erityisesti maatalouden hiilensidonta ja sen mahdollisuudet ovat olleet viime aikoina vahvasti mukana tuottajien, elintarviketeollisuuden ja kuluttajien keskusteluissa, ja aiheen tiimoilta on käynnistynyt monia tutkimushankkeita tiedon lisäämiseksi. Maatiloilla voidaan vaikuttaa hiilensidonnan määrään ja ravinnekiertojen tehostamiseen esimerkiksi viljelytoimien valinnalla, ja samalla voidaan parantaa myös viljelyn taloudellista tulosta.

Hiili hallintaan – ravinne ruokkimaan -hankkeessa elintarvikeketjun toimijat pääsevät esittämään ajatuksiaan ja odotuksiaan kestävästä tuotannosta. Hankkeen tavoitteena on luoda kestävän tuotannon mallia ja sen avulla lisäarvoa maatalouden tuotteille.  Eteläsavolaiset kasvi-, puutarha- ja kotieläintilat pääsevät työstämään maatilansa mahdollisuuksia kestävän tuotannon osalta.

Koulutusryhmät

Hiili hallintaan – ravinne ruokkimaan -hanke (tuttavallisemmin ”HIHAT”) on koulutushanke, jonka avulla maatilayrittäjät pystyvät perehtymään kestävän tuotannon mahdollisuuksiin ja menetelmiin, lisäämään osaamistaan ja antamaan oman panoksensa mm. ilmastokeskusteluun. Yrittäjäryhmien koulutuksissa käsitellään alkutuotannon ja maatalousmaan mahdollisuuksia hiilensidonnassa, tilan ravinnekierron tehostamista, eroosioherkkien maiden viljelysuunnittelua ja tilakohtaisen kestävän tuotannon lisäarvon määrittelemistä. Esillä erityisesti kestävä tuotanto osana yrityksen strategiaa, ja sen tavoitteena on luoda tuotteille maatilayrittäjää taloudellisesti hyödyttävää arvonlisää. 

Seminaarit, teemapäivät, työnäytökset

Kaikille avoimet teemapäivät, seminaarit, työnäytökset ja pellonpiennarpäivät tarjoavat kestävästä tuotannosta ja tuotannon ilmastovaikutuksista kiinnostuneille yrittäjille lisämaustetta ja konkreettisia havaintoja kehittämistarpeiden tunnistamiseksi ja viljelytoimenpiteiden vaikutusten arvioimiseksi.

Hihat heilumaan - kohti ilmastokestävämpää ruoantuotantoa -seminaari 16.1.2020 Mikkelissä. Tilaisuutta oli mahdollisuus seurata livestriiminä. Voit katsoa tallenteen https://www.youtube.com/watch?v=VuMo2Sx60cE

Puhetta peltoeroosiosta ja sen hallinnasta   -webinaari 2.6.2020. Webinaarin tallenteella aiheesta keskustelemassa maatalousyrittäjä Yrjö Ehrnrooth Mikkelistä ja salaojateknikko Jarmo Nissinen Maveplan Oy:stä. Lähetyksen juontaa johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta. Katso tallenne https://www.youtube.com/watch?v=tHb4rYkOL1Q Sosiaalisessa mediassa hashtag #ilmastokestävä

 

Tule mukaan!

Tapahtumat yrittäjille löydät ProAgrian Tapahtumat -sivuilta ja ProAgria Itä-Suomi -lehdestä. Viestimme ajankohtaisista havainnoista ja asioista myös Fb-ryhmässä Kestävä viljely. Ota aktiivinen ote aiheeseen ja ilmoita kiinnostuksesi alla olevalla lomakkeella. Lähde mukaan kehittämään tulevaisuuden kestävän tuotannon mallia!

 

Lisätietoja:
Eeva-Liisa Neuvonen, hankevastaava, luomukasvintuotannon asiantuntija, p. 041 730 9812, eeva-liisa.neuvonen@proagria.fi

Hanketta toteuttaa ProAgria Etelä-Savo yhdessä Luonnonvarakeskuksen ja ProAgria Keskusten Liiton kanssa. Hanketta rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus. Hankkeen toteutusaika on 1.6.2019 – 30.6.2022.


Yhteydenottopyyntö

Jaa

Tapahtumat

Hanketoimijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut