Aurinkosähkö maaseutuyrityksessä

Aurinkopaneelit omakotitalon katolla Mikkelissä

Suomessa aurinkosähkö koetaan yleisesti energiamuotona, jolla ei ole käytännön merkitystä Pohjolan leveysasteilla. Kuitenkin Suomessa aurinkosäteilyä saadaan lähes saman verran kuin Pohjois- ja Keski-Saksassa, noin 900-1000 kWh/m2 vuodessa. Käytännössä säteily tulee maaliskuun ja lokakuun välillä.

Investointien hinnat verkkoon kytkettäessä ovat laskeneet noin viidesosaan viime vuosina. Investoinnille voidaan saada alle 15 vuoden takaisinmaksuaika ilman investointiavustuksia ja jopa alle 10 vuotta avustuksien kanssa. Takaisinmaksuajat eivät ole lyhyitä, mutta investoinnilla sähkön hinta lukitaan nykyiselle tasolle jopa 30 vuoden ajaksi.

Investointi kannattaa Suomessa mitoittaa lähes pelkästään omaa käyttöä varten puuttuvien syöttötariffien takia. Suurilla lypsykarjatiloilla sähköä kuluu tasaisesti, jolloin investointi voidaan tehdä suuremmaksi kuin epätasaisemman kulutuksen kohteissa. Esimerkiksi 10 kW:n laitteiston laitteet (n. 70 m2) maksavat noin 15 000 euroa ilman asennusta. Laitteiston asennus ei ole vaikeaa. Sähkökytkentä on samanlaista kuin muidenkin sähkölaitteiden. Kytkentälaitteita on 1- ja 3-vaiheisia.

Laitteiston käyttö on helppoa. Siinä ei ole yhtään liikkuvaa osaa eikä säädintä. Paneelit olisi kuitenkin hyvä pitää puhtaana esimerkiksi pyyhkimällä ne pehmeällä kankaalla vuosittain. Lumi ja pakkanen eivät ole ongelma. Paneelit talvehtivat hyvin lumen allakin.

Aurinkosähkö on usein kannattava investointi. Sen mielekkyys lisääntyy sähkön kokonaishinnan kasvaessa ja vaihtoehtona se olisi vieläkin kiinnostavampi, jos netottava mittaus tulisi mahdolliseksi.
 

Kirjoittaja:

Energia-asiantuntija Mikko Nurhonen, Energiaratkaisut maaseudulla -hanke, ProAgria Etelä-Savo, p. 0438 249 498, mikko.nurhonen(at)proagria.fi

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut