Luomussa saa haastaa itseään

2 min lukuaika

Referenssit

Kun maa voi hyvin, se tuottaakin paremmin, perustelee Mika Keränen luomuun siirtymistään.

Luomuun ja puhdaskauratuotantoon siirtyminen antoi Mika Keräselle uutta potkua tilanpitoon. Kuva: Ella Karttimo
- Luomuun siirtyminen on ollut mielenkiintoista uuden oppimista. On saanut haastaa itseään, sanoo Muhoksella sijaitsevan viljatilan isäntä Mika Keränen.
Parin vuoden takaiselta luomuperuskurssilta saadut opit vahvistivat mielessä liikkuneita ajatuksia ja rohkaisivat selvittämään luomun mahdollisuuksia tarkemmin. Hyvä signaali oli myös parinkymmenen kilometrin päähän noussut Kinnusen Myllyn puhdaskauramylly, johon yritys etsi tuolloin ensimmäisiä sopimusviljelijöitä.
- Luomu oli kiinnostanut jo pitempään sekä viljelyn kannattavuuden että ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Kun maa voi hyvin, se tuottaakin paremmin. Myös nuorempi polvi on innostunut luomusta ja mukana tilan töissä.
Suunnitellen hyvään alkuun
Mitä luomuun siirtyminen tarkoittaa ja edellyttää käytännössä? Mitä kasveja kannattaa viljellä? Mistä ravinteet, kun tilalla ei ole omia kotieläimiä? - Monenlaisia kysymyksiä pyöri mielessä. Jokaisen tilan lähtökohdat ovat erilaiset, Mika Keränen sanoo.
Vastauksia hän haki yhdessä ProAgria Oulun luomuasiantuntijan Anna-Leena Vierimaan kanssa. Tilan luomuun siirtymistä oli mahdollista kartoittaa Neuvo 2020 -palveluna. Kevään mittaan tehtiin myös viljely- ja luomusuunnitelmat, hoidettiin tukihaku sekä laitettiin kuntoon luomuvalvontaan liittyvät paperit.
- Lannoitus ja ravinteiden saanti askarruttivat alkuvaiheessa, vaikka viljan ja viherkasvustojen vuorottelu oli tuttua jo tavanomaisesta viljelystä. Viherlannoituksen lisäksi vertailussa on ollut yhdellä lohkolla lietelannoitus ja toisella ostoravinteet, Keränen kertoo.
Siementuotantoa heti luomuna
Keräsen tilan noin 100 hehtaarin lohkoilla viljeltiin aiemmin kauraa ja ohraa, kun osa lohkoista oli viherlannoituskasvustoina. Ensimmäisenä luomukesänä viljelyssä oli puolet puhdaskauraa, puolet siemenviljaa. Puhdaskauraa viljelevä tila ei saa tuottaa muita viljakasveja.
- Kun puhdaskauran kaksi ensimmäistä satoa menee myyntiin tavanomaisena viljana, sertifioitu siementuotanto hyväksytään luomuna heti. Parempi hinta tulee kahden vuoden siirtymävaiheessa tarpeeseen, Mika Keränen sanoo.
Hän pitää luomupuhdaskauran mahdollisuuksia ja näkymiä valoisina. Gluteenittomien kauratuotteiden kysyntä jatkaa kasvuaan maailmalla.