Maatilan energiasuunnitelma

Maatilojen energianeuvonnan tavoitteena on saavuttaa kustannussäästöjä ja kasvattaa energiaomavaraisuutta tiloilla. Maatilan energiasuunnitelma auttaa kehittämään yrityksesi energiatehokkuutta ja uusiutuvien energioiden käyttöä ja tuotantoa kustannustehokkaasti.

Maatilan energiasuunnitelman avulla saat selville yrityksesi:

  • energiankulutuksen ja energiatehokkuuden tason
  • mahdollisuudet energiansäästöön ja -tuotantoon
  • arvion kannattavista ja tilalle sopivista energiaratkaisuista

Nykytilakartoituksesta energiansäästökohteisiin

Maatilan energiasuunnitelmassa arvioidaan ja selvitetään tilan energiankulutus ominaiskulutus esimerkiksi kWh/tuotekilo.Säästömahdollisuudet arvioidaan rakennusten ja tuotannon energiatalouden näkökulmista. Lisäksi esitetään konkreettisia toimenpide-ehdotuksia. Uuden Neuvo2020-järjestelmän puitteissa voidaan tehdä myös esimerkiksi valaistus- tai energiantuotantoinvestoinnin karkeaa kartoitusta tilakäyntinä. 

Tuotannon erilaiset vaihtoehdot puntariin

Maatilan energiasuunnitelmista on kertynyt hyödyllisiä tunnuslukuja, joiden pohjalta voidaan suoraan sanoa, mitkä toiminnan alueet tilalla ovat yli tai alle keskimääräisen energiatehokkuustason. Sen pohjalta keskitytään tärkeimpiin ja kannattavimpiin kehitysalueisiin. Maatilan energiasuunnitelman jälkeen on esimerkiksi herätty miettimään, kannattaako rehuviljaa kuivata vai happosäilöä tai kannattaako tehostaa ravinteiden käyttöä. Myös viljelymenetelmistä on löydetty energiaa säästäviä ratkaisuja.

Energiaa käytetään maatilalla keskimäärin 150 000 kilowattituntia vuodessa. Energiamäärästä kolmannes kuluu työkoneiden polttoaineisiin, vajaa puolet lämmitykseen ja neljännes sähkölaitteisiin. Energian käyttö vastaa noin seitsemän omakotitalon vuosikulutusta.

Asiantuntijat apunasi

Maatilan energiasuunnitelma kuuluu Neuvo 2020- järjestelmän palveluihin ja sen voi teettää hyväksytyllä energianeuvojalla. Maatilan energiasuunnitelmasta viljelijä maksaa vain arvonlisäveron. Palvelun voi tilata tästä linkistä.

Neuvo 2020 –palveluina voi käyttää myös pienimuotoisempia neuvontapalveluja.

Kiinnostaako?

Lue lisää energiasuunnitelmista ja tutustu miten eri tuotantosuuntien yrittäjät ovat lähteneet energian kustannusjahtiin. Tutustu tarkemmin osoitteessa www.proagria.fi/energiasuunnitelma

Maatilojen energiankäyttöä ja sen tehostamista voi arvioida ja kehittää yhdessä koulutettujen ProAgrian asiantuntijoiden kanssa. Klikkaa tästä energiaosaajien yhteystietoihin.

Maatilojen energiaohjelman piirissä on tuotettu koulutusaineistoa traktorin taloudellisen ajotavan edistämiseksi, tutustu materiaaliin täältä (PDF, motiva.fi).

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.