Ojamäet investoivat lähipottuun

2 min lukuaika

Referenssit

ProAgrian yritysasiantuntija auttoi Ari ja Maarit Ojamäkeä heidän laajentaessaan yritystoimintaansa.

Maarit ja Ari Ojamäen tilalta lähtee arkipäivisin kolmisen tonnia jatkokäsiteltyä oman tilan perunaa laitoskeittiöille.

Kysynnän kasvu vauhditti yrittäjät Ari ja Maarit Ojamäen ryhtymään viime keväänä toimiin. – Nykyisillä laitteilla emme enää olisi pystyneet vastaamaan tilausmäärän kasvuun, kertoo Ari investointipäätöksen taustasta. Investointituen hakemisessa yrittäjiä auttoi ProAgrian yritysasiantuntija.

Toimitusvarmuuden vuoksi

Ojamäet päätyivät rakentamaan toisen käsittelylinjaston. Tilalla oli ennestään edellisestä investoinnista käyttämättömäksi jäänyt kuorimakone, joka uudistamalla saatiin uuden linjaston osaksi. Linjastolle tehtiin tuotantotila muuttamalla olemassa oleva lämmin hallitila elintarviketilaksi. – Tuotantomäärä tuplaantui. Investoinnin myötä syntyy myös ajansäästöä.

Perunaa ja porkkanaa

Ojamäen tilalla on viljelty multaperunaa myyntiin vuodesta 1971 lähtien. Kahdeksankymmentä luvun puolivälissä tilalla siirryttiin jatkojalostamaan perunaa ja hankittiin kuorimakone. – Se onkin pyörinyt joka arkipäivä aamusta iltaan, toteaa Maarit.

Kuorittua perunaa yritys toimittaa laitoskeittiöihin kokonaisten lisäksi kuutioina, viipaleina ja suikaleina. Lisäksi tilalla viljellään ja kuoritaan myös porkkanaa. Toimituspisteinä ovat Hämeenlinna, Lahti, Riihimäki ja Tampere. – Lahdesta tukku toimittaa tavaraa eteenpäin myös Kouvolaan.

Lisäksi kauppoihin toimitetaan multaperunaa ja -porkkanaa.

Kasvoina lähipotulle

Perunaa oli viime kasvukaudella viljelyssä 60 hehtaaria ja viittä eri lajiketta, joista kuorintaan soveltuu kaksi. Viljelyala on ollut jatkuvassa kasvussa. Arkipäivinä kuorimakoneen kautta kulkee keskimäärin 4 000–5 000 kiloa perunaa, joista syntyy kolmisen tonnia jatkokäsiteltyä tuotetta.

– Olemme panostaneet laatuun ja tuoneet lähiperunalle kasvot. Panostus on alkanut tuottaa tulosta, Maarit iloitsee. Ojamäen tilan jakeluauton kyljessä hymyilevät yrittäjät perunapusseineen tekstillä Täällä kiitää lähipottu! Se on matkannut Lammilta. Heidät löytää kuvana myös koulujen ruokaloiden linjastoilta. Ojamäet toteavat, että lähituoteajattelu näkyy tänä päivänä mainosvalttina jo tukuissakin.

Inspiraatio omaan lähituoteajatteluun syntyi Ojamäkien tultua valituksi Sinebrychoffin Jouluoluen tuottajaksi viisi vuotta sitten.


Ojamäen tilan yrittäjät ovat antaneet kasvot lähipotulle.

Ripeästi liikkeelle

Uuden investoinnin kynnyksellä yrittäjät tutkailivat netistä investointitukimahdollisuuksia. Paikallisen maaseuturahoituksen viestintähankkeen yrittäjätarinoiden kautta löytyi tieto yritysten kehittämishankkeesta ja kontakti ProAgrian yrityspalveluihin.

Kesäkuussa Ojamäet ottivat yhteyttä yritysasiantuntija Päivi Tiura-Paavolaan. Hänen kanssaan yrittäjät pohtivat kokonaisuutta ja tulevia tarpeita, jotka kannatti yhdistää samaan hakemukseen, kuten jätevesijärjestelmän uudistaminen.

Ripeästi edeten Investointitukihakemus jätettiin maaseuturahaston heinäkuiseen hakuun.

Välttämätön apu

– Välttämätön apu, toteavat yrittäjät yritysasiantuntijan palveluista. Hän varmisti, että hakemuksessa ovat tarvittavat liitteet ja käänsi yrittäjien ajatukset ELY-kielelle. – Hänen avullaan hoksataan tuoda esiin oikeat asiat, yrittäjät muistuttavat.

Yritysasiantuntijan kanssa hakemuksen tekemiseen käytetty aika kuluu tehokkaasti. Hän oivalluttaa ja tietää, mitä asioita pitää painottaa.

Myönteinen rahoituspäätös ensiasteen jalostuksen laiteinvestointiin saapui yrittäjille lokakuun lopulla. – Tuki on 35 prosenttia investoinnin hyväksyttävistä kustannuksista, toteaa Päivi. Yhteistyö yrittäjien kanssa ei katkea tukihakemukseen, vaan yritysasiantuntija varmistaa myös maksatushakemuksen etenemisen.

Päivi Meronen