Etelä-Savo

Hallituksen näkökulma

Hallituksen näkökulma

Hallituksen näkökulma
Vuosi 2020 jää varmasti meille kaikille mieleen pandemiasta ja epävarmuudesta, miten poikkeuksellisesta tilanteesta selvitään. Tilanne oli vuosi sitten keväällä uusi ja jossain mielessä pelottavakin. Me kaikki olimme uuden edessä, eikä vastauksia ollut kenelläkään, kysymyksiä kyllä.
 
Maaliskuussa jouduimme tekemään päätöksen Farmari-näyttelyn siirtämisestä vuodelle 2022. Sen päätöksen suhteen ei ollut vaihtoehtoja. Näyttelyn siirtäminen harmitti, olimmehan tehneet töitä näyttelyn eteen kovasti ja olimme kovin innoissamme tulevan näyttelyn onnistumisesta.
 
Epävarmuutta oli myös työtilanteen osalta, etenkin, miten kaikki palvelut saadaan hoidettua. No nyt voidaan todeta, että palvelujen myynti ja laatu selvisivät poikkeusoloista huolimatta hyvin, ja se paljon puhuttu digiloikka tuli tehtyä siinä samalla. Nämä eivät tietenkään tapahtuneet itsestään, vaan vaativat henkilöstöltä venymistä ja uuden oppimista. Tässä vielä isot kiitokset kaikille, vuosi meni hyvin sekä talouden että palvelumyynnin suhteen.
 
Pandemian alussa keväällä myös ruokaturvakeskustelu nousi esille. Muistamme, miten ruokahyllyt tyhjenivät marketeissa ja ruuan omavaraisuutta korostettiin. Toivoa sopii, että tämä asia ei unohtuisi, kun tilanne normalisoituu, ja myös jatkossa muistettaisiin antaa arvoa turvallisille kotimaisille elintarvikkeille ja niiden tuottajille.
 
Se miten tämä poikkeusaika näkyy palvelujen kysynnässä tulevaisuudessa, on epävarmaa, mutta varmaa on, ettei entiseen ole paluuta. Etätyö tulee osittain jäämään, eikä se ole ollenkaan huono asia, koska paljon pystytään tekemään asioita etänä säästäen aikaa ja kuluja. Talouspuoli tulee varmasti korostumaan palvelujen kysynnässä, mutta myös ilmastoon liittyvät asiat, eettisyys, eläinten hyvinvointi ja luonnon monimuotoisuus nousevat entistä enemmän esille, ja näihin meidän on pystyttävä vastaamaan.
 
Hallituksen puolesta
Jukka Nousiainen